Paper/Subject Code: 46002/Corporate Communication & Public Relations
TYBMS SEM 5 :
Corporate communication
and Public Relations
(Most Imp Objective Questions with Solution)
November 2018
Q1 A. Choose the correct answers from the given alternatives: (Any Eight)
1 _________ principles are to be followed by the business in order to survive in the long run
a. Profit motive
b. ethical
c. CSR
d. none of these
2 ________ is the main role of corporate communication with respect to brand.
a. Recognition
b. loyalty
c. value
d. positioning
3 ...is not an essential of Public relations..
a. Human relations
b. empathy
c. dialogue
d. supply of information.
4. The first rule of crisis management is to _________
a. Communicate
b. avoid media
c. never take responsibility
d. ignore
5 The word..............is a short form for web log
a. Twitter
b. blog
c. skype
d. internet
6 .......is not an audience for financial communication
a. Financial analysts
b. individual stakeholders
c. financial institution
d. psychologists
7 ________ theory is another way to look at how people process and accept information
a. System
b. situational
c. diffusion
d. social exchange
8 Spoken defamation is called............
a. Insult
b. libel
c. slander
d. grapevine
9 .......refers to page on company's website that contains resources for reporters
a. RSS
b. blog
c. press kit
d. web chat
10 ......technological tool is no longer used today
a. Email
b. Facebook
c. online messages
d. telegram.
Q1B) Match the following (any 7) 7 marks
A | B |
1.New economic policy | a. I pod |
2 Corporate identity | b Third party media |
3 Good employee communication | с 1991 |
4 Executive blog | d PR system |
5 Podcast | e Crisis |
6 Media beyond business control | f Favourable image |
7 Online magazines. | g. TISCO |
8 Formal source of employee communication | h Two-way feedback. |
9. Introduction of PR in India | i. e-zines |
10 Turning point for better or worse | J Exclusive organizational ends |
A | B |
1.New economic policy | с 1991 |
2 Corporate identity | g. TISCO |
3 Good employee communication | h Two-way feedback. |
4 Executive blog | J Exclusive organizational ends |
5 Podcast | a. I pod |
6 Media beyond business control | b Third party media |
7 Online magazines. | i. e-zines |
8 Formal source of employee communication | d PR system |
9. Introduction of PR in India | f. Favorable image |
10 Turning point for better or worse | e Crisis |
Q.P. April 2019
Q. 1 A) State whether the following statements are True or False (Any Eight)
1) Public information is the oldest form of public relations.
Ans: True
2) A press kit is strictly for reporters or publications.
Ans: True
3) Social Exchange Theory uses the economic metaphor of costs and benefits to Predict behavior.
Ans: True
4) VNR is usually distributed by satellite.
Ans: True
5) Corporate image and corporate identity are synonyms.
Ans: False
6) Media relations influences public awareness and organizational image.
Ans: True
7) The first rule of crisis management is to communicate.
Ans: True
8) Blogs are excellent system of monitoring and environmental scanning tool.
Ans: True
9) Public relations deals with external environment only.
Ans: False
10) Webcasting is a form of broadcasting production that incorporates streaming Video and audio on the internet.
Ans: True
B) Match the column (Any Seven)
Column A | Column B |
1) Inner image | a) Skype |
2) News Letter | b) Visual Identity |
3) Situational Theory | c) Propaganda tactics |
4) Two Way Symmetrical | d) Financial Analysts |
5) Symbolism | e) Syndicated content. |
6) Press Agentry | g) Problem recognition |
7) Financial communication | h) Employee oriented publication |
8) Podcasts | f) Website |
9) E-Brand identity | i) Mutual understanding |
10) Web Conferencing | j) Employee behavior |
Ans:
Column A | Column B |
1) Inner image | j) Employee behavior |
2) News Letter | h) Employee oriented publication |
3) Situational Theory | g) Problem recognition |
4) Two Way Symmetrical | i) Mutual understanding |
5) Symbolism | b) Visual Identity |
6) Press Agentry | c) Propaganda tactics |
7) Financial communication | d) Financial Analysts |
8) Podcasts | e) Syndicated content. |
9) E-Brand identity | f) Website |
10) Web Conferencing | a) Skype |
Q.P. November 2019
Q1 A. Choose the correct answers from the given alternatives: (Any Eight) (08)
1. The word..........is short form for "web blog" (blog, skype, email)
Ans: Blog
2. Communicating with public is known as financial communication (consumer, financial, government)
Ans: Consumer
3. Majority of corporate crisis arises due to ..problems (external, internal, public)
Ans: Internal
4. ........is the first step for effective media relations (research. press materials, third party experts)
Ans: Research
5. The identity of defendants are unknown at the time of filing of petitions as per ..........
(RTI, Defamation, John Doe Orders)
Ans: John Doe Orders
6. ......refers to collective judgement of a corporation (image, brand, reputation)
Ans: Reputation
7. ...........theory uses the economic metaphor of cost and benefit to predict behavior
(social exchange theory, systems theory, diffusion theory)
Ans: Social Exchange Theory
8. ..........is the most important part of public relations
(press relations, employee relations, investor relations)
Ans: Press Relation
9. .........allows to connect a variety of different electronic devices wirelessly
(Satellites, LAN, Bluetooth)
Ans: Bluetooth
10. Public relations have emerged as a .........communication network
(national, global, multinational)
Ans: Global
Q.I B) Match The Following (Any 7) (07)
Column A | Column B |
1 Situational theory | A culture |
2 Written defamations | B slander |
3 spoken defamations | C talking in jargon |
4 Powerful segments of society | D libel |
5 Classic mistake | E Web Conferencing |
6 Traditional methods | F publicly available |
7 Interact over internet | G Stakeholders |
8 External blog | H press conferences |
9 E-zines | I stockholders |
10 Financial communications | J online magazines |
Ans:
Column A | Column B |
1 Situational theory | G Stakeholders |
2 Written defamations | D libel |
3 spoken defamations | B slander |
4 Powerful segments of society | I stockholders |
5 Classic mistake | C talking in jargon |
6 Traditional methods | H press conferences |
7 Interact over internet | E Web Conferencing |
8 External blog | F publicly available |
9 E-zines | J online magazines |
10 Financial communications | A culture |
Q.P. November 2022
Q1 A. Choose the correct answers from the given alternatives: (Any Eight)
1. Corporate communication does not entail ________
(Corporate identity, Corporate Image, Corporate Reputation, Corporate Competition)
Ans: Corporate Competition
2. ________ is the most important part of the public relations that involves journalists
(press relations, employee relations, investor relations, supplier relations)
Ans: Press relations
3. Written defamation is called ________
(libel, slander, grapevine, rumor)
Ans: Libel
4. PR and ________ are two closely associated fields.
(politics, production, policies, pricing)
Ans: Politics
5. The ________ is the most accessible and oldest medium to disseminate information.
(newspaper, television, radio, internet)
Ans: Newspaper
6. The first rule of crisis management is to ________
(communicate, ignore, avoid media, defend)
Ans: Commuicate
7. The -theory views organization as a part of social unit ________
(systems, social exchange, situational, diffusion)
Ans: Systems
8. The word ________ is short for "weblog"
(blog, skype, twitter, log book)
Ans: blog
9. A firm's communication must always be ________
(two-way, one-way, informal. dubious)
Ans: two-way
10. An E-Zine is an online ________.
(magazine, book, journal, website)
Ans: Magazine
B. Match the following: (Any Seven) (7)
Column A | Column B |
1. Right to information | a. Management function |
2. Corporate communication | b. Access to records |
3. CSR | c. Internal and external |
4. Stakeholders | d. corporate reputation |
5. Crisis | e. 1986 |
6. The Consumer Protection Act | f. Strike |
7. Media relations | g. Intrusion of solitude |
8. RSS | h. Maximum coverage |
9. Zig Bee | i. Really simple syndication |
10. Invasion of privacy | j. Wireless communication |
Ans:
Column A | Column B |
1. Right to information | b. Access to records |
2. Corporate communication | c. Internal and external |
3. CSR | d. corporate reputation |
4. Stakeholders | a. Management function |
5. Crisis | f. Strike |
6. The Consumer Protection Act | e. 1986 |
7. Media relations | h. Maximum coverage |
8. RSS | i. Really simple syndication |
9. Zig Bee | j. Wireless communication |
10. Invasion of privacy | g. Intrusion of solitude |
Q.P. April 2023
Q. 1 A) State whether the following statements are True or False (Any Eight)
1) Corporate Communication is a management function.
True – Corporate communication is indeed a strategic management function aimed at maintaining effective communication within and outside the organization.
2) A VNR is usually distributed by satellite
True – Video News Releases (VNRs) are often distributed by satellite to TV stations and media outlets.
3) Situational Theory focusses on information diffusion.
False – Situational Theory of Public Relations focuses on how publics perceive situations and how that affects their communication behavior, not on information diffusion.
4) Propaganda Tactics were used in Public Information.
False – Public information is based on providing truthful, factual information, whereas propaganda often involves manipulation or biased information.
5) Corporate image and corporate reputation are same.
False – Corporate image refers to how the public perceives a company at a given time, while corporate reputation is built over time based on consistent actions and performance.
6) Media is a powerful tool in reaching the masses.
True – Media, especially mass media, is an influential tool for reaching large audiences.
7) Communicating with the financial public is known as Financial Public Relations.
True – Financial Public Relations involves communication with investors, shareholders, and financial institutions.
8) Crisis always improves the reputation of the company.
False – A crisis can harm or damage a company's reputation if not handled properly, though a well-managed crisis may improve reputation in some cases.
9) Newspapers and Magazines are oldest forms of Print Media.
True – Newspapers and magazines are traditional forms of print media and have been used for centuries.
10) Libel and Slander are types of defamation.
True – Libel (written defamation) and slander (spoken defamation) are both forms of defamation.
B) Match the column (Any Seven)
Column A | Column B |
1) Employee Communication | a) Symbolism |
2) Electronic Media Kit | b) Real time exchange of messages |
3) Corporate Identity | c) Radio & Television |
4) Two Way Asymmetrical | d) Financial Publicity |
5) E brand Identity | e) Press Kit |
6) Crisis Communication | f) Streaming videos on Internet |
7) Financial Communication Expert | g) Website |
8) Online Chat | h) Formative Research |
9) Broadcast Media | i) Trust Building |
10) Webcasting | j) Internal Communication |
Ans:
Column A | Column B |
1) Employee Communication | j) Internal Communication |
2) Electronic Media Kit | e) Press Kit |
3) Corporate Identity | a) Symbolism |
4) Two Way Asymmetrical | h) Formative Research |
5) E brand Identity | g) Website |
6) Crisis Communication | i) Trust Building |
7) Financial Communication Expert | d) Financial Publicity |
8) Online Chat | b) Real time exchange of messages |
9) Broadcast Media | c) Radio & Television |
10) Webcasting | f) Streaming videos on Internet |
November 2024
Q. 1 A) State whether the following statements are True or False (Any Eight): (8)
1) An ANR is usually distributed by satellite
Ans: False
2) Annual Report is an important Tool of Employee Communication.
Ans: True
3) Newspapers and Magazines are examples of Contemporary Media
Ans: False
4) Situational Theory focusses on information diffusion.
Ans: False
5) Propaganda Tactics were used in Public Information,
Ans: False
6) Media is a powerful tool in reaching the masses.
Ans: True
7) Communicating with the financial public is known as Financial Public Relations.
Ans: True
8) Public Agentry is the oldest form of public relations.
Ans: True
9) Press release is also called as a press handout
Ans: True
10) Corporate identity is the tangible manifestation of personality of the company.
Ans: True
B) Match the column (Any Seven) : (7)
Column A | Column B |
1) Inner Image | a) General Impression |
2) Corporate Image | c) Syndicated Content |
3) Webcasting | d) Financial Analyst |
4) Financial communication | c) Radio & Television |
5) Electronic Media Kit | j) Employee Behaviour |
6) Broadcast Media | i) Trust Building |
7) Social Exchange Theory | g) Website |
8) E brand Identity | f) Streaming videos on Internet |
9) Crisis Management | g) Press Kit |
10) Podcast | h) Cost Benefit Relationship |
Ans:
Column A | Column B |
1) Inner Image | j) Employee Behaviour |
2) Corporate Image | a) General Impression |
3) Webcasting | f) Streaming videos on Internet |
4) Financial communication | d) Financial Analyst |
5) Electronic Media Kit | g) Press Kit |
6) Broadcast Media | c) Radio & Television |
7) Social Exchange Theory | h) Cost Benefit Relationship |
8) E brand Identity | g) Website |
9) Crisis Management | i) Trust Building |
10) Podcast | c) Syndicated Content |
April 2025
Q1. Answer the following:
A. Multiple Choice Questions (any 8) 8 marks
1. _________ principles are to be followed by the business in order to survive in long run. (profit motive, ethical, CSR, Profiteering)
Ans: Ethical
2. _________ theory is another way to look at how people process and accept information. (social exchange, situational, system, diffusion)
Ans: Diffusion
3. The media shapes our _________ (opinion, plan, attitude, values)
Ans: Opinion
4. _________ is a page on company's website that contains resources for the reporters. (RSS, Blog, Press Kit, Web Chat)
Ans: Press Kit
5. Corporate ________ have shaken public confidence in corporate management. (scams, finance, governance, policies)
Ans: Scams
6. The basic purpose of arranging _________ is to obtain publicity in connection with important news. (press conference, in house campaign, meetings, press release)
Ans: Press Conference
7. The beginning of PR date back to the early 1990s which witnessed the big change in ________. (America, China, Japan, India)
Ans: India
8. _________ is not an audience for financial communication. (Financial analyst, individual stakeholder, auditors, psychologist)
Ans: Psychologist
9. The _________ is most accessible medium to disseminate information. (newspaper, television, radio, OTT platforms)
Ans: Newspaper
10. Social _________ gives professionals the power to understand the public opinion before it turns into a trending topic. (Listening, media, posting, committee)
Ans: Listening
B. State whether the following statements are true or false (any 7) 7 marks
1. Corporate Communication serve several audiences and purposes external to organization.
Ans: True
2. In a business environment socio cultural forces never interact with economic forces.
Ans: False
3. Tata was the pioneer of PR in form of Philanthropy.
Ans: True
4. In the systems theory, there are six types of systems
Ans: False
5. PR practitioners must use only one medium of information to build relationship.
Ans: False
6. Corporate communication is a management function.
Ans: True
7. Edward Bernay is considered as father of modern public relations.
Ans: True
8. The PR roles is restricted to perform the routine functions related to crisis situation.
Ans: False
9. Digital marketing is a traditional phenomenon which let you promote your products or services all over the world.
Ans: False
10. Higher level of customer satisfaction is the key to success which can be achieved without a real time customer support process.
Ans: False

0 Comments