TYBMS SEM 5 Investment Analysis & Portfolio Management (Most Imp Objective Questions with Solution)

                 Paper/Subject Code: 46003/Finance: Investment Analysis & Portfolio Management

TYBMS SEM 5 

Finance: 

Investment Analysis & 

Portfolio Management 

(Most IMP Objective Questions with Solution)



Course: TYBMS (Finance)

Semester : VI

Subject : Investment Analysis & Portfolio Management

University : University of Mumbai

Exam : April Question Paper 2025 with Solution


Introduction

This article provides the TYBMS Semester 6 Investment Analysis & Portfolio Management question paper for the Most Imp Objective Question with Solutions examination along with detailed solutions. The solutions are explained step-by-step to help students understand the method used to solve each problem and prepare for their university examination.




November 2018


Q1. (A) Match the following columns. (Any 8)            (8)

Column A

Column B

1 PPF

A Liquidity ratio

2 NIFTY

B Uncertain & high return

3 Unsystematic Risk

C William sharpe

4 Standard deviation

D Elliot wave theory

5 Net Profit ratio

E Technical Analysis

6 Study of Charts & pattern

F Profitability ratio

7 Dow Theory

G Measure of Risk

8 Capital Assets Pricing model

H Controllable

9 Gambling

I NSE

10 Current ratio

J Highly illiquid

Ans:

Column A

Column B

1 PPF

J Highly illiquid 

2 NIFTY

I NSE 

3 Unsystematic Risk

H Controllable 

4 Standard deviation

G Measure of Risk 

5 Net Profit ratio

F Profitability ratio 

6 Study of Charts & pattern

E Technical Analysis

7 Dow Theory

D Elliot wave theory

8 Capital Assets Pricing model

C William sharpe

9 Gambling

B Uncertain & high return

10 Current ratio

A Liquidity ratio


1.(B) Give True or False: (Any 7)            (07 Marks)

1) Investments are made with primary objective of deriving returns.

Ans: True


2) Capital gain refers to increase in value of investments over a period of time.

Ans: True


3) Non-Marketable financial assets can be sold in capital market.

Ans: False


4) Public Provident Fund is a savings cum tax saving instrument in India.

Ans: True


5) Treasury Bills are one of the riskiest Money market instruments issued by Central Government

Ans: False


6) Commercial Paper is a short term unsecured promissory note issued by Corporate and Financial Institutions,

Ans: True


7) Equity shareholders does not carry right of dividend.

Ans: False


8) Secondary Market is a market where existing securities are purchased and sold.

Ans: True


9) Merger and Acquisitions are major functions of Investment Bankers.

Ans: True


10) NSDL is the largest central security depository based in Mumbai.

Ans: True


April 2019


Q1. (A) Match the following columns. (Any 8)            (8)

Column A

Column B

(a) Equity share

(1) Debt Fund

(b) Preference share

(2) Risky Capital

(c) Bond

(3) Fixed Dividend

(d) PPF

(4) Unsecured Deposit

(e) Public Deposit

(5) Tax Saving Investment

(f) Investment Bank

(6) Global electronic market place for buying and selling securities

(g) Stock Market Index

(7) Initial public offering

(h) Nasdaq

(8) Scripless trading system

(i) Depository Settlement

(9) Shows the performance of the market

(j) Market Capitalization

(10) Total market value of a company's outstanding shares

Ans:

Column A

Column B

(a) Equity share

(2) Risky Capital 

(b) Preference share

(3) Fixed Dividend

(c) Bond

(1) Debt Fund

(d) PPF

(5) Tax Saving Investment

(e) Public Deposit

(4) Unsecured Deposit

(f) Investment Bank

(7) Initial public offering 

(g) Stock Market Index

(9) Shows the performance of the market

(h) Nasdaq

(6) Global electronic market place for buying and selling securities 

(i) Depository Settlement

(8) Scripless trading system

(j) Market Capitalization

(10) Total market value of a company's outstanding shares


1.(B) Give True or False: (Any 7)                (7)

1) Small-cap stocks tend to offer more growth potential than large-cap-stocks.

Ans: True


2) Systematic risk arises due to the micro-economic factors.

Ans: False


3) Diversification helps to reduce unsystematic risk.

Ans: True


4) Fundamental analysis is a method of evaluating a security.

Ans: True


5) Examples of solvency ratio include current ratio and quick ratio.

Ans: False


6) Price level and inflation affect the economy of the country.

Ans: True


7) The efficient market hypothesis (EMH) states that the financial markets are inefficient.

Ans: False


8) Risk is measured by variability in returns.

Ans: True


9) A risky asset is one whose return is certain as a Government Security.

Ans: False


10) The higher the risk of a security, the lower would be the return expected from it.

Ans: False


November 2019


Q1. (A) Match the following columns. (Any 8)            (8)

Column A

Column B

1. Treynor's Measures

a) Based on an analysis of the fundament and technical factor

2. Sharpe's Measures

b) CAPM

3. Active revision Strategy

c) Standard Deviation

4. Portfolio Evaluation

d) Last step in the process of Portfolio Management

5. Jenson's Measure

e) Beta

6. Equity share

f) Debt Fund

7. Preference share

g) Risky Capital

8. Bond

h) Fixed Dividend

9 PPF

i) Unsecured Deposit

10. Public Deposit

j) Tax Saving Investment

 Ans:

Column A

Column B

1. Treynor's Measures        

e) Beta 

2. Sharpe's Measures

c) Standard Deviation 

3. Active revision Strategy

a) Based on an analysis of the fundament and technical factor

4. Portfolio Evaluation

d) Last step in the process of Portfolio Management

5. Jenson's Measure

b) CAPM

6. Equity share

g) Risky Capital 

7. Preference share

h) Fixed Dividend

8. Bond

f) Debt Fund

9 PPF

j) Tax Saving Investment

10. Public Deposit

i) Unsecured Deposit

 

Q1. (B) Give True or False: (Any 7)            (8)

1) Examples of solvency ratio include current ratio and quick ratio

Ans: False


2) Price level and inflation affect the economy of the country.

Ans: True


3) The efficient market hypothesis (EMH) states that the financial markets are inefficient

Ans: False


4) Risk is measured by variability in returns.

Ans: True


5) A risky asset is one whose return is certain as a Government Security

Ans: False


6) The higher the risk of a security, the lower would be the return expected.

Ans: False


7) Portfolio revision involves changing the existing mix of securities

Ans: True


8) Portfolio evaluation refers to the evaluation of the performance of the portfolio

Ans: True


9) The total return on a portfolio includes only risk free return

Ans: False


10) Investing in equity share is a tax saving investment.

Ans: False



November 2022



1. (A) Select the right option and rewrite the sentence. (Any 8)        (8 Marks)

i. Markowitz approach has roots in __________

a. Analyzing risk and return related to stocks.

b. Estimation of stock return

c. Proper entry and exit in the market. 

d. Good portfolio management


ii. __________ refers to the risk which emerges out of controlled and known variables that are industry or security specific

a. unsystematic risk

b. beta

c. standard deviation.

d. systematic risk


iii. __________ measures the amount of systematic risk a security has relative to the whole market. 

a. Beta

b. Range

c. Variance

d. Standard Deviation


iv. under __________ portfolio manager has to assess the performance of portfolio over a period of time.

a. performance evaluation

b. portfolio revision 

c. portfolio execution

d. portfolio diversification


v. Treynor measure consider __________

a. systematic risk and beta

b. unsystematic risk and beta

c. systematic risk

d. unsystematic risk


vi __________ is the last step in process of portfolio management.

a. portfolio evaluation 

b. portfolio performance

c. investment objectives setting.

d. selection of stocks


vii. The _________ model is a model that describe the relationship between systematic risk and expected return for assets, particularly stocks.

a. Capital Asset Pricing

b. Capital Market Line

c. Security Market Line

d. Arbitrage Pricing Theory


viii.  If an asset's expected return plots above the security market line, the asset is _________.

a. under-priced

b. overpriced

c. fairly priced

d. under-priced with unique risk


ix. Under ________ a portfolio manger monitor and review scripts according to market condition 

a. portfolio revision

b. portfolio evaluation

c. portfolio execution

d. portfolio diversification


x. ________ applies to debt investment.

a. Interest rate risk.

b. currency, risk

c. market risk. 

d. legal risk


1. (B) Give True or False: (Any 7)                (7 Marks)

i. Market risk is the risk of investment declining in value of portfolio.

Ans: True


ii. Portfolio evaluation refers to the evaluation of the revision of the portfolio. 

Ans: False


iii. According to Capital market line, the expected return of any efficient portfolio is a function of total risk. 

Ans: True


iv. Credit risk is the risk of loss from reinvesting principal or income at a lower interest rate..

Ans: False


v. The minimum maturity of Treasury bill is 28 days.

Ans: True


vi. Central and state government can issue Gilt-edge Securities. 

Ans: True


vii. Security Market Line graphs define efficient portfolio.

Ans: False


viii. An aggressive common stock would have a beta equal to zero. 

Ans: False


ix. An over price-priced stock will plot on below the security market line.

Ans: True


x. Balance or hybrid scheme of mutual funds invest in both fixed income and equity.

Ans: True


April 2023


1. (A) Select the right option and rewrite the sentence. (Any 8)

i. ________ measures the systematic risk.

a. Beta

b. Range

c. Variance

d. Standard Deviation


ii. Shares are offered by company before commencement of the business is known as ________

a. Initial Public Offering (IPO)

b. Follow on Public Offer (FPO)

c. New Fund Offer (NFO)

d. Private Placement (PP)


iii. SEBI is formed in the year, by the Parliament of India.

a. 1990

b. 1992

c. 1980

d. 1988


iv. ________ securities are called as ownership capital.

a. Bonds

b. Equity shares

c. Debentures

d. Public deposits


V. ________ is the last step for Portfolio Management.

a. Identification of objectives

b. Develop and implement strategies

c. Review and Monitoring

d. Evaluation


vi. The Standard Current Ratio is _________

a. 2:1

b. 1:1

c. 3:1

d. 1:2


vii. Debentures are _________ fund.

a. Own

b. Debt

c. Risky

d. Dividend earning


viii. The analyst draws chart on graph or Logarithmic paper.

a. Candlestick

b. Line

c. Bar

d. Trend


ix. ________ is the father of Modern Technical Analysis.

a. Charles Dow

b. Adams Smith

c. Newton

d. Charlie Chaplin


x. Jensen's measure of portfolio performance is based on the _________

a. CAPM

b. Beta

c. Standard Deviation

d. Risk free return


1.(B) Give True or False: (Any 7)                    (07 Marks)

i. Speculators are short term Investors.

Ans: True


ii. Public Provident Funds are Tax Saving Investments.

Ans: True


iii. Nifty Index is having 50 stocks.

Ans: True


iv. Portfolio means combined holding of many kinds of financial securities.

Ans: True


V. Markowitz approach provides a systematic search for optimal portfolio.

Ans: True


vi. Gross Profit Margin Ratio is the difference between sales and purchase.

Ans: False


vii. Diversification is a technique of increasing the risk involved in a portfolio.

Ans: False


viii. The waves have reverse flow in Bull Market.

Ans: False


ix. CAPM is the theory developed by the W. Sharpe.

Ans: True


x. Technical analysis believes that the Investor's sentiments are depend on past movement.

Ans: True


November 2023


1. (A) Match the columns and rewrite the sentence. (Any 8)        (08 Marks)

Group – I

Group - II

i. Equity Share

a. Controllable

ii. Mutual Fund valuation

b. Modern Portfolio Theory

iii. Debenture

c. Reducing the risk of loss

iv. Post Office Saving Scheme

d. Time factor

v. Systematic Risk

e. Own Fund

vi. Expected Return

f. NAV (Net Asset Value)

vii. Unsystematic Risk

g. Debt Funds

viii. Risk-return trade-off

h. Tax Saving Investment

ix. Diversification-

i. Uncontrollable

Χ. Portfolio revision

j. Probability

Ans:

Group – I

Group - II

i. Equity Share

e. Own Fund

ii. Mutual Fund valuation

f. NAV (Net Asset Value)

iii. Debenture

g. Debt Funds

iv. Post Office Saving Scheme

h. Tax Saving Investment

v. Systematic Risk

i. Uncontrollable

vi. Expected Return

j. Probability

vii. Unsystematic Risk

a. Controllable

viii. Risk-return trade-off

d. Time factor

ix. Diversification-

c. Reducing the risk of loss

Χ. Portfolio revision

b. Modern Portfolio Theory


1.(B) Give True or False: (Any 7).                (07 Marks)

i. The maximum deduction which can be claimed under section 80C is Rs. 1,50,000.

Ans: True


ii. India is the highest consumer of gold in the world.

Ans: True


iii. The maximum maturity of Treasury bill is 3 years.

Ans: False


iv. Stock Market Index is the method of showing the overall performance of all the companies listed in Stock market with a single number.

Ans: True


v. NIFTY is the stock market Index of India's Bombay Stock Exchange.

Ans: False


vi. SML is a linear relationship between expected return and systematic risk.

Ans: True


vii. The Dow Theory consist of 3 types of market movement.

Ans: True


viii. An Oscillator is a technical analysis tool.

Ans: True


ix. The RSI was developed by J. Welles Wilder.

Ans: True


x. Charting helps to analyses and interpret the price trends of an underlying.

Ans: True


November 2024


1. (A) Select the right option and rewrite the sentence. (Any 8)        (08)

i. ________ measures the systematic risk.

a. Beta

b. Range

c. Variance

d. Standard Deviation


ii. Shares are offered by company before commencement of the  business is known as _______.

a. Initial Public Offering (IPO)

b. Follow on Public Offer (FPO)

c. New Fund Offer (NFO)

d. Private Placement (PP)


iii. SEBI is formed in the year ________ by the Parliament of India.

a: 1990

b. 1992

c. 1980

d. 1988


iv _________ securities are called as ownership capital.

a. Bonds

b. Equity shares

c. Debentures

d. Public deposits


v. ________ is the last step for Portfolio Management

a. Identification of objectives

b. Develop and implement strategies

c. Review and Monitoring

d. Evaluation


vi. The Standard Current Ratio is _______.

a. 12:1

b. 1:21

c. 3:1

d.1:2


vii. Debentures are ________ fund.

a Own

b. Debt

c. Risky

d. Dividend earning


viii. The analyst draws ________ chart on graph or Logarithmic paper.

a. Candlestick

b. Line

c. Bar

d. Trend


ix _______ is the father of Modern Technical Analysis.

a. Charles Dow

b. Adams Smith

c. Newton

d. Charlie Chaplin

d. Dividend earning


x. Jensen's measure of portfolio performance is based on the ________.

a. CAPM

b. Beta

c. Standard Deviation

d. Risk free return


(B) Give True or False: (Any 7)        (07 Marks)

i. An over price-priced stock will plot on below the security market line.

Ans: True


ii. The maximum deduction which can be claimed under section 80 C is Rs.1,50,000

Ans: True


iii. India is the highest consumer of gold in the world.

Ans: True


iv. The Dow Theory consists of 3 types of market movement.

Ans: True


v. An Oscillator is a technical analysis tool.

Ans: True


vi. India is the highest consumer of gold in the world.

Ans: True


vii. The maximum deduction which can be claimed under section 80C is Rs. 1,50,000.

Ans: True


viii. The maximum maturity of Treasury bill is 3 years.

Ans: False


ix. Stock Market Index is the method of showing the overall performance of all the companies listed in Stock market with a single number.

Ans: False


x. NIFTY is the stock market Index of India's Bombay Stock Exchange.

Ans: False



April 2025


1. (A) Select the right option and rewrite the sentence. (Any 8)            (08 Marks)

1_________ refers to an investment ready to convert into cash position.

a) Speculation

b) Risk

c) Liquidity

d) Profitability


ii. _________ do not need large amount of cash to start investing.

a) Large Cap

b) Mid Cap

c) Small Cap

d) Penny Stocks


iii) A measure of "risk per unit of expected return" is _________

a) standard deviation

b) beta

c) correlation coefficient

d) coefficient of variation


iv. Insurance is a ________ investment.

a) speculative

b) short term

c) protective

d) interest rate


V. Technical Analysis reflects the idea that stock prices _________

a) move upward over time

b) move inversely over time

c) move in trends

d) move randomly


VI. Market Risk is also called as ________

a) Unique risk and non-diversifiable

b) non-diversifiable and systematic risk

c) systematic risk and diversifiable risk

d) systematic risk and unique risk


VII. According to security market line, the expected return of any security is function of _________

a) Total risk

b) systematic risk

c) unsystematic risk

d) diversifiable risk


viii. As per capital asset pricing model, securities that lie on security market line are ____________ valued.

a) correctly

b) over

c) under

d) not


ix. ________ calculates a required return based on a risk management.

a) Capital Asset Pricing Model

b) Capital Market Line

c) Security Market Line

d) Arbitrage Pricing Theory


X. _________ is the measure of risk adjusted return of a financial portfolio.

a) Dow Theory

b) Sharpe Ratio

c) Treynor

d) Jensen


(B) Give True or False: (Any 7)                    (07 Marks)

i. Investing in equity shares is a tax saving investment.

Ans: False


ii. Examples of solvency ratio include current ratio and quick ratio.

Ans: False


iii. Portfolio Evaluation refers to the evaluation of the revision of the portfolio.

Ans: True


iv. The minimum maturity of treasury bills is 28 days.

Ans: True


v. Central & State Government can issue Gilt Edge Securities.

Ans: True


vi. Speculators are short term Investors.

Ans: True


vii. Public Provident Funds are Tax Saving Investments.

Ans: True


viii. Nifty Index is having 50 stocks.

Ans: True


ix. Portfolio means combined holding of many kinds of financial securities.

Ans: True


x. Markowitz approach provides a systematic search for optimal portfolio.

Ans: True




Q.P.

Link

November 2018

Solution

April 2019

Solution

November 2019

Solution

November 2022

Solution

April 2023

Solution

November 2023

Solution

April 2025

Solution

November 2025

Solution




Post a Comment

0 Comments