12th HSC Board: Secretarial Practice: State with True or False

12th HSC Board 

Secretarial Practice: 

State with True or False

(Q. 1 (D): 1 Mark each: Total 5 Marks)



Course: HSC

Subject : Secretarial Practice 

University : 12th HSC Maharashtra State Board 


Introduction

This article provides the HSC Secretarial Practice question paper for the 12th HSC Maharashtra State Board examination along with detailed solutions. The solutions are explained step-by-step to help students understand the method used to solve each problem and prepare for their university examination.


Board Exam Paper Pattern :

Q. No.

Questions

No. of Questions to Attempt

Marks without Option

 

Marks with Option

 

1

1. From the following types of sub-questions ANY FOUR will be asked.

(A) Select the Correct Option and Rewrite the Sentence

5

5

5

 

(B) Match the Pairs

5

5

5

 

(C) Give One Word/Phrase/Term

5

5

5

 

(D) State True or False

5

5

5

 

(E) Find the Odd One

5

5

5

 

(F) Complete the Sentences

5

5

5

 

(G) Select the Correct Option from the Brackets

5

5

5

 

(H) Answer in One Sentence

5

5

5

 

(1) Correct the Underlined Word and Rewrite the following Sentence

5

5

5

 

(J) Arrange in Proper Order

5

5

5

2.

Explain the following Terms/Concepts

Any 4 out of 6

08

12

3.

 Study the following case/ Situation & Express Your Opinion

Any 2 out of 3

06

09

4.

Distinguish Between

Any 3 out of 4

12

16

5.

 Answer in Brief

Any 2 out of 3

08

12

6.

Justify the following Statements

Any 2 out of 4

08

16

7.

Attempt the following (Letter Writing)

Any 2 out of 3

10

15

8.

Attempt the following (Long Answer)

Any 1 out of 2

08

16

 

Total Marks

 

80

116

(Note: In Question No. 7. one letter each from Chapter No. 6, 7 and 8 will be asked)


Q. No.

Questions

Marks without Option

 

1

Select the Correct Option and Rewrite

[Q.1 (A): 5 Marks]

2

Match the Pairs

[Q.1 (B): 5 Marks]

3

Give One Word/Phrase/Term

[Q.1 (C): 5 Marks]

4

State True or False

[Q.1 (D): 5 Marks]

5

Find the Odd One

[Q.1 (E): 5 Marks]

6

Complete the Sentences

[Q.1 (F): 5 Marks]

7

Select the Correct Option from Brackets

[Q.1 (G): 5 Marks]

8

Answer in One Sentence

[Q.1 (H): 5 Marks]

9

Correct the Underlined Word and Rewrite

[Q.1 (I): 5 Marks]

10

Arrange in Proper Order

[Q.1 (J): 5 Marks]

11

Explain the Terms/Concepts

[Q.2: 8 Marks]

12

Study the Case/Situation and Express Your Opinion

[Q.3:  6 Marks]

13

Distinguish Between

[Q.4: 12 Marks]

14

Answer in Brief

[Q.5: 8 Marks]

15

Justify the Statements

[Q.6: 8 Marks]

16

Letter Writing

[Q.7: 10 Marks]

17

Answer the following (Long Answer)

[Q.8: 8 Marks]




 STATE TRUE OR FALSE
(Q.1. (D): Total 5 Marks)



Chapter 1: Introduction to Corporate Finance



(1) Finance is related to money and money management.    (March '23)

Ans: True


(2) Corporate finance brings co-ordination between various business activities.

Ans: True


(3) Fixed capital is also referred as circulating capital.    (July '22; March '25)

Ans: False


(4) Working capital stays in the business almost permanently.    (July '23)

Ans: False


(5) Financial institutions and banks cater to the working capital requirement of business.

Ans: True


(6) The business dealing in luxurious products will require huge amount of working capital.

Ans: True


(7) A firm with large scale operations will require more working capital.

Ans: True


(8) Liberal credit policy creates a problem of bad debts.

Ans: True



Chapter 2: Sources of Corporate Finance


(1) Equity shareholders are described as 'shock absorber' when company has financial crisis.

Ans: True


(2) Debentureholders have right to vote at the general meeting of the company.

Ans: False


(3) Bondholders are owners of the company.

Ans: False


(4) Trade credit is major source of long-term finance

Ans: False


(5) Depository bank stores the shares on behalf of GDR hols

Ans: True


Chapter 3: Issue of Shares


(1) Authorised capital is mentioned in capital clause Memorandum of Association. (March' 25)

Ans: True


(2) Shares not offered to the public for subscription is called as subscribed capital. (March '23)

Ans: False


(3) Share certificate is issued for partly or fully paid-up shares. (July '23)

Ans: True


(4) The member transferring shares is called transferor. (July '22)

Ans: True


(5) Sweat equity shares are offered to Directors or employees of a company. (July 23)

Ans: True


(6) Allotment of shares must be done within one month receipt of application money.

Ans: False


(7) Floor price is the highest bid price under Book Building Method.

Ans: False


(8) Bonus Shares are issued at a discounted price to the equity shareholders.

Ans: False


(9) Calls not paid by shareholder is called calls in arrears.

Ans: True


(10) Only fully paid-up shares can be forfeited.

Ans: False


Chapter 4: Issue of Debentures


(1) All secured debentures should be redeemed within 20 years from date of its issue.

Ans: False


(2) Company has to create a charge on its assets when it issues secured debentures.

Ans: True


(3) Debenture Trustees are appointed to protect the interest of shareholders.

Ans: False


(4) Debenture Trustees cannot approach NCLT to redress grievances of debentureholders.

Ans: False


(5) After allotment of debentures their names are entered in the register of members.

Ans: False


Chapter 5: Deposits


(1) Deposit can be accepted for a maximum of 6 months.    (March '22)

Ans: False


(2) Government company can collect deposits from its members.

Ans: False


(3) A private company can collect deposits from public.    (March '23)

Ans: False


(4) Eligible public company can collect deposits from its members.

Ans: True


(5) Eligible public company can collect deposits from public not exceeding 35% of its paid-up share capital and free reserves.

Ans: False


(6) Company appoints Credit Rating Agency to protect the interest of depositors.

Ans: False


(7) Deposit Trust Deed is an agreement between company and Deposit Trustee.

Ans: True



Chapter 6: Correspondence with Members


(1) Every company must issue or dispatch a share certificate to the allottee within three months after allotment of shares.

Ans: False


(2) Registered shareholder gets dividend through dividend coupons.

Ans: False


(3) Bonus shares are fully paid-up shares. (March '22)

Ans: True


(4) Bonus shares means capitalisation of reserve fund.

Ans: True


(5) Building fund is used for issue of bonus shares.

Ans: False


(6) A complaint letter should not be replied promptly.

Ans: False


Chapter 7: Correspondence with Debentureholders


(1) Debenture is a loan capital of the company.

Ans: True


(2) Debentureholders enjoy full membership rights of the company.

Ans: False


(3) Debentures are always fully paid-up.

Ans: True


(4) Debentureholders get regular dividend.

Ans: False


(5) Payment of interest on debentures does not depend on the profits of the company. (July '22)

Ans: True


(6) Debentures are never redeemed by the company.

Ans: False


(7) All types of debentures are eligible for conversion into equity share.

Ans: False


(8) Convertible Debentures can be converted into equity shares.

Ans: True


Chapter 8: Correspondence with Depositors


(1) Fixed deposit is a short-term source of finance for company.

Ans: True


(2) Depositors are given voting rights.    (March ' 23-25)

Ans: False


(3) Deposits are invited by the company without iss statutory advertisement.

Ans: False


(4) Fixed Deposit holder is creditor of the company.

Ans: True


(5) Private company cannot accept the deposits from the general public.

Ans: True


(6) Fixed Deposit holders are entitled to receive dividend.

Ans: False


Chapter 9: Depository System


(1) Depository system is very similar to banking system.

Ans: True


(2) India has a multi depository system.

Ans: True


(3) Transfer of securities is easier in electronic mode. (July 23)

Ans: True


(4) Bad delivery is likely in depository system.

Ans: False


(5) Allotment of securities take longer time when in physical mode.

Ans: True


(6) DP is a constituent of depository system.

Ans: True


(7) A Bank can work as a DP.

Ans: True


(8) DRF is required for conversion from physical to electron form.

Ans: True


(9) ISIN is a unique code given to the specific securities.

Ans: True


Chapter 10: Dividend and Interest


(1) All categories of shareholders get a fixed rate dividend.

Ans: False


(2) Shareholders decide about the rate and amount of profit to be given as dividend.

Ans: False


(3) Dividend can be paid out of capital. (March '22)

Ans: False


(4) IEPF is the fund created by the company.    (July '22)

Ans: False


(5) Interest is a liability for company.

Ans: True


Chapter 11: Financial Market



(1) Money market is the market for the long-term funds.    (July '23)

Ans: False


(2) Primary market is also known as New Issue Market.    (March '23)

Ans: True


(3) Securities market is an unorganised market place in India.    (March '22)

Ans: False


(4) Secondary market is commonly known as Stock Market.

Ans: True


(5) Commercial paper is a secured promissory note.

Ans: False


(6) Treasury bills are issued by commercial banks.

Ans: False


Chapter 12: Stock Exchange


(1) Bombay Stock Exchange is the oldest stock exchange in India. (March '25)

Ans: True


(2) A stock exchange is a reliable barometer to measure the economic condition of a country. (July '22)

Ans: True


(3) The objectives of SEBI is to protect the interest of the companies.

Ans: False


(4) A broker is a dealer in stock exchange who carries on trading of securities in his own name.

Ans: False




Post a Comment

0 Comments