12th HSC Board Secretarial Practice: WRITE ONE WORD/PHRASE/TERM

12th HSC Board 

Secretarial Practice: 

WRITE ONE WORD/PHRASE/TERM

(Q. 1 (C): 1 Mark each: Total 5 Marks)


Course: HSC

Subject : Secretarial Practice 

University : 12th HSC Maharashtra State Board 


Introduction

This article provides the HSC Secretarial Practice question paper for the 12th HSC Maharashtra State Board examination along with detailed solutions. The solutions are explained step-by-step to help students understand the method used to solve each problem and prepare for their university examination.


Board Exam Paper Pattern :

Q. No.

Questions

No. of Questions to Attempt

Marks without Option

 

Marks with Option

 

1

1. From the following types of sub-questions ANY FOUR will be asked.

(A) Select the Correct Option and Rewrite the Sentence

5

5

5

 

(B) Match the Pairs

5

5

5

 

(C) Give One Word/Phrase/Term

5

5

5

 

(D) State True or False

5

5

5

 

(E) Find the Odd One

5

5

5

 

(F) Complete the Sentences

5

5

5

 

(G) Select the Correct Option from the Brackets

5

5

5

 

(H) Answer in One Sentence

5

5

5

 

(1) Correct the Underlined Word and Rewrite the following Sentence

5

5

5

 

(J) Arrange in Proper Order

5

5

5

2.

Explain the following Terms/Concepts

Any 4 out of 6

08

12

3.

 Study the following case/ Situation & Express Your Opinion

Any 2 out of 3

06

09

4.

Distinguish Between

Any 3 out of 4

12

16

5.

 Answer in Brief

Any 2 out of 3

08

12

6.

Justify the following Statements

Any 2 out of 4

08

16

7.

Attempt the following (Letter Writing)

Any 2 out of 3

10

15

8.

Attempt the following (Long Answer)

Any 1 out of 2

08

16

 

Total Marks

 

80

116

(Note: In Question No. 7. one letter each from Chapter No. 6, 7 and 8 will be asked)


Q. No.

Questions

Marks without Option

 

1

Select the Correct Option and Rewrite

[Q.1 (A): 5 Marks]

2

Match the Pairs

[Q.1 (B): 5 Marks]

3

Give One Word/Phrase/Term

[Q.1 (C): 5 Marks]

4

State True or False

[Q.1 (D): 5 Marks]

5

Find the Odd One

[Q.1 (E): 5 Marks]

6

Complete the Sentences

[Q.1 (F): 5 Marks]

7

Select the Correct Option from Brackets

[Q.1 (G): 5 Marks]

8

Answer in One Sentence

[Q.1 (H): 5 Marks]

9

Correct the Underlined Word and Rewrite

[Q.1 (I): 5 Marks]

10

Arrange in Proper Order

[Q.1 (J): 5 Marks]

11

Explain the Terms/Concepts

[Q.2: 8 Marks]

12

Study the Case/Situation and Express Your Opinion

[Q.3:  6 Marks]

13

Distinguish Between

[Q.4: 12 Marks]

14

Answer in Brief

[Q.5: 8 Marks]

15

Justify the Statements

[Q.6: 8 Marks]

16

Letter Writing

[Q.7: 10 Marks]

17

Answer the following (Long Answer)

[Q.8: 8 Marks]



Question Set 3: WRITE ONE WORD/PHRASE/TERM [Q. 1. (C): 5 Marks]



Chapter 1: Introduction to Corporate Finance



(1) The boom and recession cycle in the economy.

Ans. Business cycle


(2) A key determinant of success of any business function.

Ans. Finance


(3) The internal source of financing.

Ans. Retained Earning


(4) The excess of current assets over current liabilities.

Ans. Working Capital


(5) The decision of finance manager to deploy the funds in systematic manner.

Ans. Investment Decision


(6) The decision of finance manager which ensures that firm is well capitalised.

Ans. Financing Decision


(7) Capital needed to acquire fixed assets which are used for longer period of time.

Ans. Fixed Capital



Chapter 2: Sources of Corporate Finance



(1) Shareholders who participate in the management.

Ans: Equity shareholders


(2) A document of title of ownership of shares.

Ans: Share Certificate 


(3) The value of share which is written on the share certificate.    (July '22)

Ans: Face value


(4) The holders of these shares are entitled to participate in the surplus profit.

Ans: Participating Preference Shares


(5) The policy of using undistributed profit for the business.

Ans: Retained earning/Ploughing back of profit 


(6) A party through whom the company deals with debenture-holders.

Ans: Debenture Trustees


(7) Acknowledgement of loan issued by company to depositor

Ans: Deposit receipt


(8) Credit extended by the suppliers with an intention to 4. Increase their sales.

Ans: Trade credit


(9) A Dollar denominated instrument traded in USA.

Ans: American Depository Receipt (ADR)


(10) The credit facility provided to a company having current account with bank.

Ans: overdraft



Chapter 3: Issue of Shares



(1) Capital collected by way of issue of equity shares and preference shares.    (July '23)

Ans: Share Capital


(2) Offering of shares by a company to the public for the firs time.

Ans: Share Capital


(3) Subsequent issue of shares after an IPO.

Ans: Follow on public offer


(4) Appropriation of shares to an applicant.

Ans: Allotment of shares


(5) Highest bid price in Book Building method.    (July '22)

Ans: Cap price/Ceiling price


(6) Capital that will be collected only at the time of winding-up of a company.

Ans: Reserve Capital


(7) Pre-emptive right given to existing equity shareholders to subscribe to new issue of shares by company.

Ans: Further Public Offer/Follow on Public Offer (FPO)


(8) Minimum amount to be collected from subscribers within 30 days of issue of prospectus.

Ans: Minimum subscription


(9) Document which is a prima facie evidence of ownership of certain shares of a company.

Ans: Share certificate


(10) Person to whom transferor is transferring the shares.

Ans: Transferer


(11) Penal action taken by company on non-payment of calls.

Ans: Forfeiture of shares


(12) Committee set up to decide the formula for allotment of shares in case of oversubscription.

Ans: Allotment committee.



Chapter 4 Issue of Debentures



(1) Authority which has power to issue debentures.        (July '23)

Ans: Board of Directors


(2) Period within which secured debentures should be redeemed.

Ans: 10 Years


(3) Type of debentures on which company has to create a charge on its assets.

Ans: Secured debentures


(4) Time period within which the procedure for allotment of debentures is to be completed from the date of receipt of applications.

Ans: 60 Days


(5) Account to be created for redemption of debentures.

Ans: Debenture Redemption Reserve


(6) Institution appointed by company to protect the interest of debenture holders.

Ans: Debenture Trustees


(7) Institution which redresses grievances of debenture holders.

Ans : Debenture Trustees 



Chapter 5: Deposits



(1) Document issued by a company to invite its members to subscribe for its Deposits.

Ans: Circular


(2) Company which can accept deposits from public up to 35% of its paid-up share capital and free reserves. (July '22)

Ans: Government Company


(3) Minimum tenure of a deposit.

Ans: 3 months


(4) Maximum tenure of a deposit.

Ans: 36 months


(5) Time within which company has to issue deposit receipt.

Ans: Within 21 days from date of receipt of deposit


(6) Period within which a company has to create a charge on its tangible assets.

Ans: Within 30 days of acceptance of deposits


(7) Account that can be used only for repaying deposits.

Ans: Deposit Repayment Reserve Account


(8) Book which contains details of deposits accepted or renewed.

Ans: Register of Deposit.



Chapter 6 Correspondence with Members



(1) The authority which recommends the rate of dividend

Ans: Board of Directors


(2) An officer who comes into contact with all the members the company through correspondence.

Ans:  Company Secretary


(3) Instrument for payment of dividend.

Ans: Dividend Warrant


(4) A special kind of cheque issued by a company on its her to pay certain sum of money as dividend to its members

Ans: Dividend Warrant



Chapter 7: Correspondence with Debentureholders



(1) The person who purchases debentures of the company

Ans: Debentureholders


(2) Documentary evidence of holding the debentures.    (July 28)

Ans: Debenture Certificate


(3) Return on investment in debentures.

Ans: interest


(4) An acknowledgement of debt issued by the company10 Its common seal.

Ans: Debenture


(5) Debentures whose name is mentioned in the Register debentureholders.

Ans: Registered debentures


(6) Debentures which can be converted into equity shares

Ans: Convertible Debenture



Chapter 8: Correspondence with Depositors


(1) Returns on investment on deposit.    (July 23)

Ans: Interest


(2) An acknowledgement of the fixed deposit accepted by company.

Ans: Fixed Deposit Receipt


(3) Instrument for payment of Interest on deposit.

Ans: Interest Warrant


(4) Return of deposits on maturity date.

Ans: Repayment of Deposit



Chapter 9: Depository System


(1) The country where depository system started for the time.

Ans: Germany


(2) The oldest Depository of India.

Ans: National Security Depository Limited (NSDL)


(3) This system allows faster and easter transfer of securities.

Ans: Depository system


(4) The process of converting securities into electronic from physical form.

Ans: Dematerialisation


(5) The process of converting securities into physical form from electronic form.

Ans: Rematerialisation


(6) This means securities are without distinctive identity number.

Ans: Fungibility


(7) This is the unique code for security given in depository system.

Ans: International Securities Identification Number (ISIN) 


(8) The agent of the Depository.

Ans: Depository Participant (DP)


(9) The registered owner of securities.

Ans: Beneficial Owner (BO)



Chapter 10: Dividend and Interest


(1) The shareholders who get dividend at a fluctuating rate.    (July '22)

Ans: Equity shareholders


(2) Number of days within which payment of dividend be completed by company, after its declaration.

Ans: 30 Days


(3) Request by shareholder in prescribed form for payment of dividend into shareholder's bank account.

Ans: Dividend Mandate


(4) The meeting where final dividend is declared.    (July '23)

Ans: Annual General Meeting


(5) Dividend declared between two AGMs.

Ans: Interim Dividend


(6) The company which has to intimate stock exchange about declaration of dividend.

Ans: Listed Company



Chapter 11: Financial Market


(1) A market place where the existing securities are bought and sold.

Ans: Stock Market/Secondary Market 


(2) A market which exclusively deals with the new issue of securities.

Ans: Primary Market / New Issue Market


(3) A money market instrument used by bank when one bank faces temporary shortage of cash.

Ans: Call Money/Notice Money.



Chapter 12: Stock Exchange


(1) A specific place where trading of securities is arranged in ag organised method.

Ans: Share Market


(2) The first stock exchange in India to be recognized under the Securities Contracts Regulation Act. (July '22)

Ans: Bombay Stock Exchange (BSE)


(3) The largest and most modern stock exchange in India.

Ans: National Stock Exchange (NSE)


(4) A dealer in stock exchange who carries on trading of securities in his own name.

Ans: Jobber


(5) A speculator who expects the price of shares to fall in the future.

Ans: Bear (Mandiwala)


(6) A speculator who expects the price of shares to rise in the future.

Ans: Bull (Tejiwala)




Post a Comment

0 Comments